Acasă Academia Tomitana Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie Arhiepiscopul Tomisului și tezaurul său...

Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie Arhiepiscopul Tomisului și tezaurul său scriptural de neegalat

De Constantin Barbu

IPS Teodosie este un celebru ierarh ortodox din România și el păstorește în Arhiepiscopia Tomisului, o arhiepiscopie înființată încă din secolul III, prin primul său ierarh Evangelicus. Tomisul, așa cum bine știu istoricii, este o străveche cetate întemeiată pe malul Mării Negre de greci, încă din secolul VI î.e.n.

Tot atât de bine se știe că marele poet latin Ovidius și-a petrecut exilul și sfârșitul vieții la Pontul Euxin, în Tomis. Exilatul imperial Ovidius a scris la Tomis celebrele Triste și Ponticele,  din care s-au păstrat chiar mansucrise din anii 600 pe care Arhiepiscopia Tomisului și Academia Tomitană le-au tipărit în facsimil color. Numai din manuscrisele Tristelor și Ponticelor Arhiva Academiei Tomitane a tipărit 32 de volume.

IPS Teodosie este un neobosit ierarh, cărturar și bibliofil. Între proiectele sale academice, el însuși fiind membru titular al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris și Președinte al Academiei Tomitane, se numără, în esență, următoarele trei:

1. Monumenta Romaniae Historica

2. Monumenta Historicae Orthodoxae Et Byzantinae

3. Biblioteca lui Eminescu

Monumenta Romaniae Historica este o lucrare incomparabilă, proiectată în 1000 de volume, cu manuscrise inedite în facsimil color, fiecare volum având aproximativ 500 de pagini. Între volumele splendide ale colecției am putea aminti editarea manuscriselor lui Ioan Cassian și ale lui Dionysius Exiguus. Din Ioan Cassian s-a tipărit și Palimpsestul de la Torino, un manuscris rarissim din anii 500. Și încă peste 25 de manuscrise aflate în arhivel din Elveția, Germania, Spania, Franța, Anglia, SUA.

Este știut că Ioan Cassian este sfânt în ambele biserici, adică și în biserica catolică și în biserica ortodoxă și că sfântul este originar din satul Casieni de lângă Constanța. Tot scit tomitan este și celebrul Dionysius Exiguus, el însuși fiind de asemenea sfânt în ambele biserici, adică  și în biserica catolică și în biserica ortodoxă. El este celebru pentru Anno Domini, stabilirea anului începător al erei noastre, calculul sărbtoririi Paștilor, traducerea Sinoadelor bizantine în latina Romei. El a slujit la Roma în vremea a zece papi celebri.

În colecția Monumenta Romaniae Historica am tipărit 32 de manuscrise din lucrările lui Dionysius Exiguus, cele mai celebre. Între ele, manuscrisul care i-a aprținut împăratului Carol cel Mare și toate manuscrisele aflate în Vatican.

Colecția Monumenta Romaniae Historica a ajuns în prezent a volumul 265 și a tipărit, între altele, manuscrisele rămase ca veșnică grăire despre călugării sciți, episcopii, arhiepiscopii și mitropoliții Tomisului (de la Evangelicus, până la Iachint de Vicina, adică din anul 292 până la 1359, când se întemeiază Mitropolia Țării Românești).

De asemenea, celebrul papirus cu Crezul de la Niceea.

Colecția Monumenta Historicae Orthodoxae Et Byzantinae se lucrează în colaborare cu Patriarhia din Constantinopol, în urma înțelegerii erudite dintre Eminența Sa Preafericitul Patriarh al Constantinopolului Bartolomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și Patriarh Ecumenic și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Colecția cuprinde cele mai vestite papirusuri cu fragmente din Biblie (secolele I – VI), din care am editat deja 143 din aceste fragmente de o importanță capitală pentru spiritualitatea universală. Sunt sub tipar și primele 100 de volume care cuprind manuscrise în facsimil color, manuscrise dintre anii 100 – 800.

Colecția Monumenta Historicae Orthodoxae Et Byzantinae va fi tipărită în 1000 de volume, facsimil color, fiecare volum având aproximativ 500 de pagini.

Colecția Biblioteca lui Eminescu și-a propus să reconstituie biblioteca celui mai mare scriitor român din toate timpurile și din cele aproximativ 1250 de volume care compuneau celebra sa biblioteca a editat deja 220 de volume.

Toate aceste mari proiecte incomparabile sunt susținute sufletește și material de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și președinte al Academiei Tomitane.

Aceste biblioteci vii se constituie într-unul dintre cele mai valoroase tezaure spirituale din România.