Acasă Academia Tomitana Interviu în exclusivitate cu Înalt Preasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Interviu în exclusivitate cu Înalt Preasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Revista Nostra Europa publică un interviu special cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Celebrul ierarh ortodox român ne dezvăluie trei proiecte incomparabile pe care cultura română le va primi în dar din partea Academiei Tomitane.

Este vorba despre Monumenta Romaniae Historica  în 1000 de volume.

Monumenta Historicae Orthodoxae et Byzantinae, în 1000 de volume.

Documentele sunt culese din 74 de arhive ale lumii, în 24 de limbi.

De asemenea, un proiect drag românilor, Biblioteca lui Eminescu, reconstituită.

Cititorii noștri pot visa singuri și pot gândi liber în voie, imaginându-și aceste cărți absolut fundamentale pentru istoria poporului nostru.

Nostra Europa:  Înaltpreasfinția Voastră, ați făcut, nu demult, o vizită spirituală simbolică Preafericitului Patriarh al Constantinopolului Bartolomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și Patriarh Ecumenic. Cu acest prilej ați oferit cărți, manuscrise străvechi și papirusuri frumos grăitoare despre milenara noastră spiritualitate ortodoxă. Aceste cărți și obiecte, în facsimil color, sunt grăitoare despre apostolatul Sfântului Andrei, despre episcopii, arhiepiscopii și mitropoliții Tomisului, începând cu Evangelicus, cu Marcus (fericit participant la Sinodul de la Niceea), Bretanion, Gerontius, Theotimus I, Timotei, Ioan, Theotimus II, Petrus (vestitul învățător al lui Dionysius Exiguus), Paternus, Valentinianus, Vasile, Anicet. Apoi mitropoliții Vicinei: Teodor, Luca, Chiril, Iachint (cel ce a întemeiat Mitropolia Țării Românești).

IPS Teodosie: Am făcut o vizită în Patriarhia de la Constantinopol, unde am fost primiți cu prietenie și căldură de Preafericitul Patriarh al Constantinopolului Bartolomeu I. Îl cunoșteam pe Preafericitul Patriarh încă din tinerețe. Pentru mine a fost o bucurie cu totul aparte ca să-i putem duce în dar câteva zeci de volume cu mărturii și texte care privesc 1000 de ani din istoria Mitropoliei Tomisului.

Fiindcă de la Evangelicus, episcop al Tomisului din anul 298, până la Iachint de Vicina (mitropolit al Vicinei după strămutarea Mitropoliei Tomisului în Vicina, capitală spirituală aflată pe malul drept al Dunării, în județul Constanța), sunt 1000 de ani atestați cu documente fundamentale, 1000 de ani nu numai ai Mitropoliei Tomisului ci și ai poporului român. Vă dați seama ce emoționant este  să găsești în Vatican scrisoarea lui Dionysius Exiguus către părintele său spiritual, Episcopul Petrus al Tomisului!

Sau, cum prea bine știți dumneavoastră, să vezi cu ochii proprii palimpsestul de la Torino din anul 501 în care se află câteva fragmente din Ioan Cassian.

Totodată, i-am oferit Preafericitului Patriarh Bartolomeu I câteva manuscrise în facsimil color, manuscrise care au dispărut, au fost vândute sau au fost furate în epoca 1453. 

Nostra Europa: Știu, Înaltpreasfinția Voastră, că atunci ați pus la cale un proiect important în grad maxim : anume reconstituirea tezaurului ortodox și bizantin care s-a risipit în epoca 1453, odată cu căderea Constantinopolului. Preafericitul Patriarh și-a dat binecuvântarea și, astfel, împreună cu Domnia Voastră se derulează tipărirea Monumentelor istoriei ortodoxe și bizantine, lucrare proiectată în peste 1000 de volume.

IPS Teodosie: Pentru noi a fost o clipă astrală binecuvântarea Patriarhului Bartolomeu I și vrem să fim la înălțimea încrederii ce ni s-a conferit. 

Împreună cu profesorul Constantin Barbu, Academia Tomitană a tipărit primele 143 de papirusuri (din cele aproximativ 250) și, de asemenea, primele 100 de volume care cuprind, în facsimil color manuscrise executate între secolele II și VI. Aș aminti manuscrise din Vatican, Cambridge, Oxford, Paris, Viena, Napoli, Milano, Roma, Sankt-Petersburg, Heidelberg, Lepzig, Washington, Londra…

Sunt cele mai frumoase manuscrise păstrate din Biblie! 

Am reconstituit aproape în întregime Codex Purpureus care s-a risipit în mai multe țări din Europa și America. Fragmente din acest Codex Purpureus Petropolitanus care cuprinde fragmente din cei patru evangheliști, un rescript din secolul VI, se află în biblioteci din Atena, Lerma, Londra, Vatican, New York, Patmos, Thessalonic și Viena. Fragmentele din Londra, Vatican, New York, Viena și (parțial) Sankt-Petersburg le-am publicat deja în primele volume ale colecției. Iată fila din Morgan Library, New York:

Iată o filă dintr-un manuscris biblic din secolul III:

O filă superbă din Codex Sinaiticus (secolul IV):

O filă celebră din Codex Bazae Cantabrigiensis (sec. IV-V):

Nostra Europa: Să nu-i uităm pe celebri Ioan Cassian și Dionysius Exiguus, cei doi sfinți ai Tomisului.

IPS Teodosie: Pe sfinții Dionysius Exiguus și Ioan Cassian nu-i uităm niciodată și în Biblioteca Academiei Tomitane avem peste 100 de volume (în facsimil color) din opera lor. Fiindcă noi vrem ca Biblioteca Academiei Tomitane să devină un izvor cărturăresc de seamă pentru viitorii doctoranzi în teologie, istorie, folosofie, literatură, codicologie. 

Nostra Europa: Știu că îi pronunțați des numele lui Aethicus Ister, celebrul cosmograf…

IPS Teodosie: Desigur, fiindcă este primul mare cosmograf care a călătorit și a cartografiat peste 20 de țări. Sunt țări cărora le-a dat nume. În biblioteca noastră, din Monumenta Romaniae Historica, se află cele mai vechi șase manuscrise ale Cosmographiei, publicate în facsimil color. Și ele sunt destinate tot studiului individual. Este atât de bogată biblioteca moastră în manuscrise facsimilate color încât, în deceniile ce vor veni, această bibliotecă rară va produce mari savanți.

Nostra Europa: Câte volume ați tipărit până în prezent din Monumenta Romaniae Historica

IPS Teodosie: Monumenta Romaniae Historica a trecut deja de volumul 500!

Ea va număra aproximativ 1000 de volume, pe care le vom tipări până în anul 2024.

Nostra Europa: În finalul dialogului nostru, care nu trebuie să aibă sfârșit, vă rog să-mi spuneți câteva cuvinte despre Biblioteca lui Eminescu care se tipărește tot prin grija dumneavoastră părintească.

IPS Teodosie: Cea mai genială minte a românilor ne-a lăsat o biblioteca de aproximativ 1250 de volume. Profesorul Constantin Barbu, cel mai mare eminescolog al nostru, a tipărit 481 de volume și, împreună, dorim ca până în anul 2024 să tipărim toată Biblioteca lui Eminescu. 

Și anunț pentru prima dată că profesorul intenționează să editeze transcrierea, filă cu filă, a Caietelor lui Mihai Eminescu.

Eu mă simt fericit, pentru că de la fereastra mea văd marea și locul unde a stat Eminescu uimit și în mintea lui au răsărit versurile pe care le știm noi toți.